Så gör du det bästa av ett mörkt vardagsrum

Känns ditt vardagsrum mer som en gruva än ett härligt rum för umgänge med familj och vänner? Misströsta inte. Även det mörkaste rummet går att göra mysigt och ombonat.

Vanliga anledningar till att ett rum i grunden känns mörkt är till exempel att det finns för få fönster i förhållande till rummets storlek, att det ligger i norrläge eller att det finns något utanför fönstret som skymmer inflödet av ljus. Det kan även vara så att rummet är placerat delvis under marknivån, som i en gillestuga till exempel. Sådana externa faktorer är svåra att påverka men du kan göra desto mer inne i själva rummet.

Ibland kan det tvärtom vara så att man faktiskt vill ha ett mörkt rum. Det passar till exempel utmärkt för filmkvällar och visning av fotografier på teveskärmen. Av den anledningen kan det vara bra att ha rullgardiner eller persienner som går att använda för att stänga ute solljuset vid behov. Det kan även vara läge att sätta upp markiser om rummet ligger i direkt söderläge och blir för varmt under sommartid.

När det inte är dags för filmvisning utan umgänge så är det trots allt många som vill ha en ljus känsla i vardagsrummet. Läs vidare för tips hur du får fram ljuset i rummet.

Tips för ett ljusare vardagsrum

Oavsett anledning till att rummet upplevs mörkt så finns några enkla och billiga knep för att få det att verka ljusare.

  • Undvik att övermöblera. Ha hellre lite mindre möbler, särskilt om rummet är litet. Små möbler får rummet att verka större och ljusare.
  • Måla rummet i en ljus färg och låt väggarna vara enfärgade. Det ger en ljusare upplevelse.
  • Ha ljusa möbler och ljusa textilier. Överväg att måla om dina mörka möbler i en ljusare färg om du gillar möblerna i övrigt.
  • Var noga med belysning och se till att ha flera olika belysningskällor. Gärna både vägglampor, taklampa och golvlampor i olika riktningar. Lys gärna upp tavlor och vitrinskåp med spotlights.
  • Se till att det inte finns för många prylar och prydnadssaker i rummet. Dels så blir det mer rörigt för ögonen vilket får rummet att verka mindre och mörkare, dels så blir det lättare stökigt, vilket inte heller är positivt för ljuskänslan.
  • Undvik att skymma fönsterna med gardiner. Om rummet är för mörkt så ska gardinerna absolut inte skymma något av fönstret. Se till att hänga dem tillräckligt högt och långt ut från fönstret för att inte ta bort något av det värdefulla ljuset. Det får dessutom fönstret att verka större. Du kan även prova att ta bort gardinerna helt och hållet.

En mer omfattande och kostsam lösning är att se över planlösningen. Går det att göra vardagsrummet ljusare genom att sätta in ett extra fönster eller slå ut en vägg? Om det inte är möjligt att sätta in fler fönster utåt så kan det vara en lösning att sätta in ett fönster in mot ett annat rum eller i dörren. Det ger rummet mer ljus från ett intilliggande rum.