Sköna ljus med spotlights

spotlights skena

Underskatta inte denna mäktiga ljuskälla som kan skapa både mys och funktionalitet på de allra flesta platser. Att välja kan vara klurigt, de finns i alla möjliga varianter, spotlights skenor i olika utformningar och med olika antal ljuskällor, som enskilda spotlights, eller infällda. Dessa spotlights som är infällda i taket och i fönstersmygar kallas även downlights.

Infällda spotlights

Dessa skapar en läcker inredningsdetalj och lyxig känsla. I taket i köket, i badrummet, i fönstersmygar. De kräver dock installation av behörig elektriker då dragningarna går på insidan och är mer komplicerade att koppla till rätt strömkälla. 

Spotlights skena

Ifall du enkelt vill montera upp spotlights själv så är detta ett bra alternativ. Det går att finna olika varianter så köp spotlights skena på nätet, för där kan du få både inspiration och vägledning i olika varianter och utformningar. Lamporna i skenan är rörliga så de går att rikta åt olika håll så de ger en fin spridning av ljuset. Det finns skenor där du väljer själv hur många lampor du vill ha genom att bygga på med det antal som önskas, och de kopplas sedan enkelt in till samma strömbrytare. 

Flexibel belysning

  • Badrummet får en helt annan skepnad med spotlights, utspridda i taket, likt en vacker stjärnhimmel. Eller drömmer du om en lyxig hotell-känsla är det snyggt att sätt spotlights runt spegeln, och några större i taket. Installera en dimmer så kan du justera ljuset, allt ifrån funktionellt, till ett riktigt mysigt, varmt och behagligt sken då du dimrar ner för att skapa rätt atmosfär. 
  • I köket har spotlights en viktig funktionell del då produktivitet önskas. I taket ovanför matlagningsplatsen eller i skåpet ovanför köksbänken. Justera ljuset efter stämning. Mysiga middagar med familj och vänner som främjas med en dämpad och varm belysning, eller ett skarpare ljus vid matlagning och bakning.
  • Den mörka hallen kan få ett upplyft och en helt annan härlig atmosfär med hjälp av antingen infällda spotlights eller en spotlights skena där varje lampa kan riktas åt olika håll. Gärna några extra så att dessa kan riktas mot väggarna som en fin detalj tillsammans med inredningen. 
  • Har du ett litet sovrum så kan du belysa med fler mindre spotlights i taket för att skapa en upplevelse av ett större sovrum.  

Snabba tips

  1. Satsa på en dimmer till dina spotlights. Smart och nödvändigt för att skapa den stämning du vill efter behov genom att reglera ljuset. 
  2. Tänk fler och mer! Satsa alltid på några extra då du ändå ska installera spotlights. Hemmet kan aldrig få för mycket belysning och många platser mår bra av lite extra, såsom den mörka hallen, skrymslen i trappen eller för att mysbelysa hörnor och vrår. Genom att belysa väggar eller tavlor så skapas en känsla av rymd.
  3. Fundera över ifall det är värt att anlita en elektriker för att fälla in spotlights eller om det är mer praktiskt att satsa på spotlights skena istället, eftersom du kan montera denna själv och även flytta den när du vill, dit du vill.