Mer rörelse ger dig ökad energi

Det kan låta som en paradox men i många fall så får du mer energi av att röra dig mer. Som bekant så förbrukar vi energi när vi sportar och rör oss fysiskt men det frigör också endorfiner vilket får dig att piggna till och känna dig mer energisk.

Mycket stillasittande får oss däremot att bli slöa och energinivån går ner, även om du äter alla tänkbara kalorier och stjälper i dig energidryck. En snabb promenad eller en löprunda är ett betydligt bättre alternativ för att hålla hjärnan pigg och alert.

Om du är ovan vid motion och rörelse så är det dock vanligt att det finns ett inbyggt motstånd mot att sätta i gång. Du kan ändå med fördel börja göra mindre förändringar i de dagliga rutinerna för att få in mer vardagsmotion i livet. Kroppen är av naturen lat och vill spara på kalorierna, vilket gynnade stenåldersmänniskan, men är mindre lyckat för den moderna människan.

Tips för att få in mer rörelse i vardagen

Du läser troligtvis det här eftersom du känner ett behov av att hitta ett sätt att röra dig mer. Samtidigt så behöver vardagspusslet gå ihop och det kanske inte finns tid, ork eller lust att lägga upp ett omfattande träningsprogram. Då gäller det att ha enkla och pålitliga rutiner som gör att du inte behöver fundera så mycket på att du ska röra dig. Det är till exempel enklare att få in en promenad varje dag om det är en del av din dagliga rutin att promenera till bussen när du ska till jobbet. Just att välja promenad i stället för bil är en sådan lyckad kombination som är positiv både för hälsan, miljön och plånboken.

Det positiva är att redan vid små förändringar så kan man märka stora hälsofördelar med ökad rörelse. Lite träning är betydligt bättre än ingen träning, även om du inte skulle nå upp till den optimala nivån. Så det är inte allt eller inget som gäller. Börja med små gradvisa förbättringar så kommer det att gå lättare och lättare.

Här följer några enkla tips att börja med om du är ovan eller tycker det är svårt att komma i gång

  • Gå upp lite tidigare på morgonen och gå en snabb promenad det första du gör. Det gör underverk för energinivån och du vaknar till liv på ett hälsosamt sätt.
  • Ta alltid trapporna i stället för hissen.
  •  Skaffa en stegräknare och bestäm med din partner, kollega eller kompis att ni ska nå upp till ett visst antal steg, till exempel 10 000, varje dag.
  • Använd bilen så lite som möjligt, ta cykeln eller gå i stället.
  • Res dig upp och gå en kort runda varje timme så att du inte är stillasittande långa stunder.

Om du känner att energinivån ofta går ner under dagen så är lunchpromenader eller lunchträning ett effektivt sätt att få upp koncentrationen till eftermiddagens arbetspass. Testa det i stället för en fikarast nästa gång du behöver en paus.