Därför ska du satsa på att ha många träd i trädgården

Det är allt för vanligt att nya tomter kalhuggs inför trädgårdsplaneringen. Samma sak när nya ägare tar över en vildvuxen tomt. Man vill börja på ny kula och jämnar all befintlig växtlighet med marken. Visserligen är det lättare att planlägga fastigheten precis som man vill ha den då men det kan löna sig att stanna upp och fundera. Är det verkligen nödvändigt att hugga ner alla träd eller finns det några som fyller en funktion att spara? Äldre träd ger karaktär och insynsskydd samt visst skydd mot vind och regn. Att ha en vacker och uppvuxen tomt kan öka värdet på hela fastigheten.

Träd tar som bekant god tid på sig att växa upp och bli starka och därmed är det bra att behålla några befintliga uppvuxna exemplar i trädgården, även om du vill göra om det mesta på tomten. Till exempel så är det bra med lite välbehövlig skugga i söderläge och det kan vara något att spänna upp hängmattan vid.

Så planterar du

Många drömmer om att ha stora fruktträd i trädgården men samtidigt tar det lång tid att anlägga och man kan få vänta flera år på frukt. Trots detta så är det värt att plantera. Ju förr desto bättre.

Populära sorter att plantera är bland andra äppel-, plommon- och körsbärsträd. Att plantera från en kärna är inte att rekommendera då det tar allt för lång tid. Det går att köpa exemplar som är cirka fem år gamla hos vanliga blomsterhandlare eller handelsträdgårdar. Ett äldre träd är ofta lite dyrare men det är ett enkelt sätt att få ett exemplar som bär frukt så snart som möjligt.

Det är viktigt att välja rätt plats för planteringen så rådgör med personalen där du köper trädet för att placera det på ett bra ställe och plantera på rätt sätt. Oftast är det bäst att välja en solig plats som är tillräckligt djup, så att berget inte börjar strax under markytan.

Undvik att köpa plantor som blir stående i kruka länge innan plantering, det kan öka risken för att trädet far illa och får ohyra.

Slarva inte med grävandet. Det är viktigt att gropen är rejält tilltagen för att jorden runt omkring ska luckras upp. Om man bara gräver en grop som är precis lagom stor för trädet så är risken att jorden runt omkring är för kompakt för att det ska kunna rota sig ordentligt. Det medför att det tar längre tid för rötterna att växa sig starka.

Vattna ordentligt den första tiden. Träd som är nyplanterade är känsliga för ohyra, särskilt om det är torka.

För att fruktträd ska bli vackra och bära ordentligt med frukt så ska de även beskäras. Det görs för många sorter under JAS-månaderna (juli, augusti och september) eller under våren. Läs på vad som gäller för respektive typ av träd och överväg att ta in en arborist de första åren för att forma en bra krona. Att underhållsbeskära de kommande åren blir betydligt lättare om det är rätt beskuret från början.